Välja rätt webbhotell till hemsidan

Webbhotell

Du befinner dig på steg 1: Att hitta ett webbhotell till din hemsida. Hur går du till väga? Det finns så många på marknaden. Hur hittar man det rätta webbhotellet för just den sida man vill starta?

Läs vidare—denna fråga besvarar detta inlägg.

Konsten att jämföra webbhotell innan man väljer ett

Innan man väljer ett webbhotell är det oerhört viktigt att jämföra de olika webbhotellen som marknaden har att erbjuda. Idag finns oerhört många webbhotell man kan välja mellan där olika webbhotell har olika fördelar—och därmed alltså också nackdelar.

Man kan jämföra webbhotellen med olika hemsidor som listar marknadens bästa webbhotell och också de fördelar varje webbhotell medför. När man hittat ett webbhotell som gör allt man önskar sitt webbhotell kunna göra, vilket kan vara alltifrån att kunna husa databaser till att ge tillgång till webb-filerna i form av FTP, så är det bara att välja detta webbhotell och därefter gå vidare med det.

Viktigast att komma ihåg är att samtliga webbhotell oftast brukar ha det viktigaste täckt—det vill säga köper man ett webbhotell så får man alltid en webbserver, möjligheten att installera hemsidor på denna, databas och tillgång till denna, m.m. Dessa tjänster är tjänster som ingår i webbhotell dock finns det andra tjänster som kommer som extra och som särskiljer ett webbhotell från det andra. Några utav dessa är:

  • One-click installation — Om man haft flera hemsidor hos en leverantör tidigare så kan det vara så att man i slutändan kände att det tog allt för lång tid att sätta upp en ny sida. Detta ska vara enkelt! Med one-click-installation så får man möjligheten att sätta upp och installera en ny sida med ett enkelt knapptryck. Dessa brukar oftast fungera med WordPress, Joomla och andra tjänster. Du loggar in hos din leverantör, köper en domän och väljer därefter att helt enkelt installera en hemsida med ett enkelt knapptryck. Snart har du en hel hemsida uppsatt och du kan därefter logga in på din administrationspanel på hemsidan och börja anpassa den utefter dina behov. Väldigt smidigt och oerhört bra för de som vet att de kommer starta flera hemsidor.
  • PHPMyAdmin — En annan smidig tjänst att överväga välja webbhotell utefter är PHPMyAdmin. Har webbhotellet stöd för denna tjänst? Om ja så är detta en oerhört stor fördel. Tjänsten hjälper en att anpassa sin hemsida och dess s.k backend. Här kan du hantera allt ifrån din databas, all data i din databas, ändra i din databas och mer, vilket är väldigt svårt utan tjänster som självaste PHPMyAdmin. Utan sådana tjänster behöver man göra detta manuellt—eller be webbhotellet utföra ändringarna vilket är väldigt tidskrävande och ineffektivt.

Olika webbhotell kommer med olika fördelar

Inget webbhotell är det andra likt och olika webbhotell kommer med olika fördelar.

Idag är cPanel något av en standard, dock så har inte alla webbhotell stöd för detta. Loopia, till exempel, saknar stöd för cPanel medan Miss Hosting’s stöd för det gjort dem till en av marknadens största webbhotellsleverantörer och snabbast växande i Europa.

Som sagt så kommer olika webbhotell med olika fördelar och för att hitta den absolut bästa, till bästa pris, för just din situation så är det extremt viktigt att idag inte bara jämföra webbhotellen utan även välja en som kommer vara säker, ha långa upptider och inte klappa ihop allt och stänga ned om några år. Välj en etablerad och prisvärd webbhotell så kommer du snart inte ha några problem alls vad gäller hemsidan.